Güneş enerjisi günümüz hayatının bir parçası olmaya başlamış olan yenilenebilir enerji türüdür. Yenilenebilir enerji kaynaklarına yoğunlaşmamızın temel sebeplerinden birisi ise üst düzey karbon salınımı nedeniyle diğer enerji türlerinin doğaya verdiği zararlardır. Dünyamızı yaşanmaz bir yer haline çeviren nükleer enerji ve yakıt odaklı enerji sistemleri ciddi bir salınım oranına sahiptir.
Solar enerji ise hayatımızın merkezi ve hayatta kalmamıza sebep olan güneş ışınlarından faydalanarak enerjisinden faydalanmaktır. Muazzam bir ışın yayan güneş hem ısı hem de ışık ihtiyacımızı karşılıyor. Geçmişten beri bu iki ihtiyacımızı karşılarken artık bundan çok daha fazlasını yapabiliyoruz. Günlük elektrik ihtiyacımızı güneş ışınlarından alabiliyoruz. Solar enerji sistemleri çok çeşitli metotlarla çalışabilir. Ayrıca depolanan enerji aküler vasıtasıyla depolanabilir ve sonrasında kullanılabilir. Hatta günümüzde solar enerji tarlaları ile ticari anlamda da enerji sektörüne ciddi bir arz talep dengesi oluşmuş durumda.
Güneş Enerji Sistemleri Nasıl Çalışıyor
Güneş enerjisi sistemleri için ilk önceliğimiz güneş ışınlarından nasıl enerji elde edebileceğimizi öğrenmekten geçiyor. Bunun için kullanılan seçenekler çok çeşitli olsa da FV olarak kısaltılmış olan Fotovoltaik sistemler halen daha en popüleri olarak öne çıkıyor. Bu sistem güneşten elektrik enerjisi elde etmek için kullanılan en verimli sistemdir. Ayrıca güneşten termal enerji üretmek, örneğin çatıda bulunan su ısıtma panellerini kullanmak için de farklı sistemlere başvurulabiliyor.
Temel olarak güneş enerjisi sistemi olarak FV tercih edildiğinde güneşten dünyaya ulaşan ışınlar güneş panelleri ile emilir. Paneller emdikleri güneş ışınlarını silikon sayesinde elektrik enerjisine dönüştürür. Bunu başarabiliyor olmasında iletken özelliği bulunan bir ametal olmasının rolü büyüktür. Periyodik tabloda 14 numaralı element olan silikon bir solar panel için olmazsa olmaz materyaldir.
Güneş ışığı panele vurduğunda silikon ametalinin hücresel hareketlenmeleri başlar. Elektronlar harekete geçtikten sonra elektrik akımı oluşur. Dünyaya ulaşan ve merkezi güneş olan fotonlar güneş paneli tarafından emildiğinde silikon üzerindeki elektron hareketlenmeleri DC yani doğru akım oluşur. Fakat evdeki eşyalarımızı kullanmak istiyorsak DC yani doğru akım bizim için uygun olmayacaktır. İhtiyacımız olan AC yani alternatif akım içinse panellerle birlikte bir inventer çalışmaktadır.
Bu yapısal formda ışık enerjisi fotonlar aracılığıyla güneş panellerine çarpar. Ardından güneş panellerinin içerisinde yer alan silikonlar elektron hareketleriyle doğru akım oluşturur. Doğru akım ise inventer aracılığıyla alternatif akıma çevrilir. Çevrilen alternatif akım kablolar aracılığıyla eve veya işletmeye aktarılır ve anlık olarak kullanılabilir. Güneş ışını panellere ulaştığı sürece kesintisiz bir enerji üretimi olur. Ayrıca bu süreç sonsuza kadar güneş ışığı alındığı müddetçe devam edebilir. Sorunsuz bir süreç için tek gereken ise bakımdır.
Güneş Enerji Sistemleriyle Enerji Depolamak
Güneş enerjisiyle çalışan eşyaların sayısı gün geçtikçe artıyor. Hatta otomobiller, el araçları, aydınlatmalar ve yollar için buna uygun projeler tasarlanıyor. Evlerimizde ise güneş enerji sistemleri için depolama halen daha en önemli unsur olarak görülüyor. Panellerle çatıdan elde edilen güneş enerjisi bize elektrik olarak dönüyor. Fakat anlık kullanımdan ziyade artan enerjiyi depolamak ve her zaman solar enerji kullanmak çok daha mantıklı olacaktır.
Bunu akülerle yapabilmekteyiz. Solar enerji sistemleri güneş ışığı olduğu müddetçe aktif olarak enerji üretimi yapabilmektedir. Havanın çok soğuk olduğu, kapalı olduğu, yağmur yağan bulutlu günlerde bile güneş ışıkları dünyaya ulaştığı andan itibaren enerji üretimi yapabilirler. Fakat güneşin batışıyla birlikte üretim biter. Geceleri kullanabileceğiniz enerji ihtiyacınızı ise güneş panellerinize entegre edilecek olan akülerle sağlayabilirsiniz.